//Πολιτική απόφαση να μην επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Πολιτική απόφαση να μην επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Spread the love

Σε… σύγκρουση απόψεων για την καθολική χρήση της μάσκας, οδηγούνται πολιτικοί και λοιμωξιολόγοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρά την ξεκάθαρη πρόταση μιας μερίδας των επιστημόνων να είναι υποχρεωτική η μάσκα και σε ανοικτούς χώρους, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημά τους.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, και παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες επέμεναν στην άποψη ότι μόνο με χρήση μασκών μπορεί να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού, κυρίως στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το υιοθετήσει.

Πρόκειται ασφαλώς για πολιτική απόφαση για την οποία είχε αναφερθεί χθες το in.gr. Η καθολική χρήση της μάσκας θα δρομολογούσε εξελίξεις και θα είχε έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία.

Σε μια χρονική στιγμή όπου γίνεται ήδη… χαμός με τη χρήση μασκών στα σχολεία, ένα νέο μέτωπο που θα άνοιγε, θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορούν να περιορίσουν τον ιό και να μειώσουν το επόμενο διάστημα τα κρούσματα.

Η ανησυχία παραμένει

Βεβαίως, ανησυχούν πάντα για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε κλειστές δομές, ωστόσο, εκτιμούν ότι με συνεχή ενημέρωση, με τήρηση των μέτρων που ισχύουν τώρα και με το να αποφασίζονται να μπουν σε καραντίνα περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μπορεί να υπάρξει ανάσχεση του κορωνοϊού.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η νόσος τις επόμενες ημέρες, κι αν θα σημειωθεί νέα έκρηξη των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να ξαναπέσει στο τραπέζι η καθολική χρήση της μάσκας.

Πάντως, και παρά τις διαψεύσεις, το πολύ σκληρό αυτό μέτρο είχε πέσει στο τραπέζι. Το in.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι συζητήθηκε εκτενώς τις προηγούμενες ημέρες, μεγάλο μέρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν υπέρ, ωστόσο, η τελική απόφαση θα λαμβανόταν, όπως κι έγινε, από την κυβέρνηση.

Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι δεν συζητείται η καθολική χρήση της μάσκας.

«Ελέγχονται με την ιχνηλάτηση αυτές οι συρροές και, επαναλαμβάνω, είμαστε σε ένα περιβάλλον αρκετά καλύτερο» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η επανέναρξη της σχολικής χρονιάς και αν περάσουμε και αυτό το στάδιο με ομαλότητα, ο επόμενος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 372 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός- ρεκόρ για την χώρα μας. Από αυτά, 133 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και 164 συνδέονται με γνωστές συρροές. Συγκεκριμένα τα 114 συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων στην Πέλλα- η λειτουργία του οποίου αναστέλλεται μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου-, ενώ 29 με βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική.

in.gr

Spread the love