//Ποσό κοντά ειναι η ΠΕ Καστοριάς με το ενδεχόμενο Lockdown – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Ποσό κοντά ειναι η ΠΕ Καστοριάς με το ενδεχόμενο Lockdown – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Spread the love

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση με την οποία η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης στο σύνολο της, εντάχθηκε στο Επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη ασφάλειας για τον Covid-19, κάτι που συνεπάγεται αυξημένα μέτρα επιτήρησης, έγιναν έντονες οι σκέψεις και η ανησυχία πως τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η ΠΕ Καστοριάς.

Φυσικά, εως ενός σημείου, οι σκέψεις αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες, μετά κι όλας την σκληρή καραντίνα που πέρασε η περιοχή την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου. Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία αυτή για τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο που αφορά το μέλλον των επιχειρήσεων τους και όχι μόνο!

Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του ditikostipos.gr με επαφές τόσο σε επίπεδο Αθήνας, όπου λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις, αλλά και σε επίπεδο Καστοριάς, διαπιστώνεται οτι η κατάσταση είναι αμφίρροπη. Θα λέγαμε ότι το ενδεχόμενο να κυρηχθεί η περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στο Επίπεδο 4, αυτή την στιγμή είναι σε ποσοστό 50%. Οι παραγόντες που οδηγούν στη λήψη μια τέτοιας απόφασης είναι πολλοί. Όπως μας μετέφερε υψηλόβαθμό στέλεχος υπηρεσίας στην Αθήνα, όλα έχουν να κάνουν με τον αλγόριθμο που φανερώνει το ύψος επικινδυνότητας ανα περιοχή. Αυτή την στιγμή η Καστοριά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο που όμως δεν επιφέρει ακόμα απόφαση για Lockdown.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο η έντονη φημολογία για καραντίνα στην ΠΕ Καστοριάς την ερχόμενη Δευτέρα δεν διαπιστώνεται από πουθενά. Κρίσιμες θεωρούνται η σημερινή και η αυριανή μέρα, με το μέγεθος των κρουσμάτων που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Βέβαια ένα μικρό ρόλο παίζει και η γειτνίαση με την ΠΕ Κοζάνης και το κατά πόσο έχει επιρεάσει την δική μας περιοχή από τις μετακινήσεις πολιτών, είτε για λόγους εργασίας είτε και για άλλους λόγους. Άλλος λόγος είναι η κατάσταση που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία αναφοράς (Μαμάτσειο Κοζάνης – Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας) όπου η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να είναι ασφυκτική. Επιπλέον ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους είναι η τήρηση των μέτρων στην περιοχή και η ηλικία των ατόμων που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Όπως μας μεταφέρουν, ένας σοβαρός παράγοντας είναι και η διασπορά. Το ευχάριστο για την ΠΕ Καστοριάς είναι πως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι υπό έλεγχο, αφού δεν έχουν εμφανιστεί σημάδια ανεξέλεγκτης διασποράς, ενώ και επιχειρήσεις στις οποίες εντοπίστηκαν, έμεσα ή άμεσα κρούσματα, αντέδρασαν με τρόπο άκρως σωστό και υεύθυνο.

Κοντολογίς, για να καταλάβουμε το πόσο κοντά ή μακρυά είναι η ΠΕ Καστοριάς με το ενδεχόμενο να περάσει στο Επίπεδο 4 του Υγεινομικού Χάρτη, επομένως και σε lockdown με ίδια μέτρα σαν αυτά της Κοζάνης, θα φανεί στο επόμενο τριήμερο από τον αριθμό κρουσμάτων. Αν τα νούμερα είναι μονοψήφια και χαμηλά, τότε το ενδεχόμενο αυτό θα απομακρυνθεί, αν όμως τα νούμε είναι διψήφια, τότε θα σημείναι πως πλησιάζουμε σε καραντίνα. Πάντως σε όσες συνομιλίες είχε ο ditikostipos.gr με διάφορους αρμόδιους φορείς, ήταν έντονη η παράκληση για ακριβή τήρηση των μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων μας πάνω από όλα και φυσικά να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην περιοχή.

Τον τελευταίο λόγο πάντως θα τον έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα. Ο ditikostipos θα παρακολουθεί στενά όλες τις σχετιζόμενες εξελίξεις και θα σας ενημερώνει υπεύθυνα και ψύχραιμα, όπως άλλωστε κάνει από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του!


Spread the love