//Πού μειώθηκαν οι τιμές μετά το lockdown

Πού μειώθηκαν οι τιμές μετά το lockdown

Spread the love

Στο -1,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ποιες ομάδες προϊόντων εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση και πού αυξήθηκαν οι τιμές σε μηνιαία και σε ετήσια βάση.

Μείωση 1,1% κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο, σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 παρουσίασε μείωση 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, η μείωση του δείκτη σε μηνιαία βάση προήλθε κυρίως από τη μείωση κατά 6,7% του δείκτη της ομάδας ένδυσης και υπόδησης, λόγω του θερινού 10ήμερου εκπτώσεων, κατά 1,6% της ομάδας μεταφορές, λόγω της μείωσης των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά και των εισιτηρίων μεταφορά με αεροπλάνο, κατά 1,1% της ομάδας στέγαση λόγω της μείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και αερίου, και κατά 0,5% της ομάδας διατροφής, παρά την αύξηση τιμών που σημειώθηκε σε τυριά και νωπά φρούτα.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξε αύξηση 0,5% στην ομάδα αλκοολούχων ποτών και καπνού , αλλά και 0,8% στην ομάδα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια.

Σε ετήσια βάση, μείωση 7% εμφάνισε η ομάδα μεταφορές, κυρίως λόγω των μειώσεων στις τιμές καυσίμων και λιπαντικών, 3,9% η στέγαση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, και 2,2% οι τηλεπικοινωνίες, ενώ αντιθέτως αύξηση 3,4% κατέγραψαν οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, 1,5% ορισμένα τρόφιμα, αλλά και 1,4% η ομάδα υγεία, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 0,1%.


Spread the love