//Προς γενικό lockdown η Γαλλία – Διάγγελμα Μακρόν αύριο

Προς γενικό lockdown η Γαλλία – Διάγγελμα Μακρόν αύριο

Spread the love

Διάγγελμα Μακρόν αύριο το βράδυ – Ο Γάλλος πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο μετά την αποτυχία των τοπικών lockdown – Συνεχής η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων – Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη για τη λήψη μέτρων για την πανδημία καθώς το δεύτερο κύμα «σαρώνει» την Ευρώπη

Τεράστια έξαρση παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η διασπορά της πανδημίας στη Γαλλία, γεγονός που αναγκάζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους συνεργάτες του, να εξετάζουν, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, ώστε να ανακοπεί το δεύτερο και χειρότερο, όπως όλα δείχνουν, κύμα του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό αύριο, στις εννέα το βράδυ, ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η γαλλική Le Figaro, οι σύμβουλοι του Μακρόν ενημέρωσαν τον Γάλλο πρόεδρο ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και εφαρμόζονται, ανάμεσά τους και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, δεν αποδίδουν, καθώς οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνονται εντυπωσιακά, όπως και οι θάνατοι.

Το μέτρο του τοπικού lockdown δεν φαίνεται, επίσης, να αποδίδει ουσιαστικούς καρπούς, γεγονός που στενεύει τα περιθώρια περαιτέρω κινήσεων, με το γενικό lockdown να φαντάζει πλέον ως η μοναδική προσφερόμενη λύση.

Ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Jean Castex δήλωσε ότι «Μόλις θεωρήσουμε ότι η κατάσταση σήμερα είναι παρόμοια με την κατάσταση του περασμένου Μαρτίου, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι ίδιες αιτίες δεν παράγουν τα ίδια αποτελέσματα».

«Από την αρχή της κρίσης, μόνο μία λύση λειτούργησε κατά της επιδημίας: περιορισμός», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας την αποτυχία των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η Γαλλία πάντως, «δείχνει» προς τα πού οδηγείται η Ευρώπη, που σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκτακτη παρουσία του στην ενημέρωση, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown».

Την ώρα που στη Γαλλία τίθεται επί τάπητος ένα νέο γενικό lockdown, την Πέμπτη συνέρχονται σε τηλεδιάσκεψη οι ευρωπαίοι ηγέτες για τον κορωνοϊό.
Θα είναι η πρώτη σε μια σειρά τακτικών συζητήσεων που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να έχουν σχετικά με την πανδημία.

Η συνάντηση, η οποία θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης του COVID.

Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδέα της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία στην προηγούμενη Σύνοδο είχε πει ότι οι ηγέτες θα πρέπει το προσεχές διάστημα να συναντώνται “τακτικά” για να καταγράφουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό.


Spread the love