//Ψήφισμα για τον θάνατο του Αναστάσιου Πηχεών εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Ψήφισμα για τον θάνατο του Αναστάσιου Πηχεών εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Spread the love

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 και ώρα 11:00, ο Πρόεδρος, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Αναστασίου Πηχιών του Κων/νου, εκλεκτού συμπατριώτη και μεγάλου ευεργέτη του τόπου μας, ανέφερε ότι ο εκλιπών απεβίωσε πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, στην Αθήνα.

Ο εκλιπών, γόνος της ιστορικής καστοριανής οικογενείας Πηχιών, ήταν εγγονός του Αναστασίου, ηρωικού μακεδονομάχου και δασκάλου και ανιψιός του Φιλολάου, Ανθυπιλάρχου και απελευθερωτή της Καστοριάς το 1912. Στρατιωτικός οφθαλμίατρος, Ταξίαρχος Υγειονομικού ε.α., διδάκτωρ της Ιατρικής και πτυχιούχος Θεολογίας, διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών και δώρισε την πατρική ιστορική του οικία στο Δήμο Καστοριάς, προκειμένου να στεγαστεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, που κοσμεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, στο Ντουλτσό, αποδεικνύοντας περίτρανα την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του.

Η προσφορά του στην κοινωνία, η αξιοπρέπεια και το ήθος του τίμησαν την οικογένεια και την ιδιαίτερή του πατρίδα Καστοριά. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, ως ελάχιστη έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη του εκλιπόντος, αποφάσισε ομόφωνα:

Την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος

1) «Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, με την αναγγελία του θανάτου του Αναστασίου Κ. Πηχιών, Ταξιάρχου ε.α., διδάκτορος Ιατρικής και μεγάλου δωρητή του Δήμου Καστοριάς, εκφράζει τη θλίψη και τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του αειμνήστου, του οποίου η ανιδιοτελής προσφορά, η αξιοπρέπεια και το ήθος του τίμησαν την ιδιαίτερη πατρίδα του Καστοριά».

2) Να αναρτηθεί το παρόν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και να αποσταλεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 


Spread the love