//Σίγησε ο μεγάλος δάσκαλος της ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Σίγησε ο μεγάλος δάσκαλος της ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Spread the love

Σίγησε ο μεγάλος δάσκαλος της ψαλτικής, Χαρίλαος Ταλιαδώρος, σήμερα τα ξημερώματα 11 Ιανουαρίου 2021, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στο 424 Νοσοκομείο. Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί στα Νέα Κοιμητήρια Θεσσαλονίκης.

Ο αλησμόνητος δάσκαλος γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και, περίπου εξήντα χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-έως σήμερα 2012). Φέρει το οφφίκιο του «Άρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως».

Έχει διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου (με πλουσιότατη ψαλτική δράση στο Εσωτερικό και Εξωτερικό).

Ο μεγάλος δάσκαλος, υπήρξε ο άνθρωπος που μετέδωσε την ψαλτική τέχνη στον σημερινό Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, Χρήστου Τογκαρίδη που κατάγεται από το Άργος Ορεστικό.

Ακούστε και τους δύο στο παρακάτω βίντεο


Spread the love