//Σήμερα η «μεγάλη μέρα» για την Καστοριά – Στα ύψη η αγωνία – Έρχεται το μεσημέρι ο Νίκος Χαρδαλιάς

Σήμερα η «μεγάλη μέρα» για την Καστοριά – Στα ύψη η αγωνία – Έρχεται το μεσημέρι ο Νίκος Χαρδαλιάς

Spread the love

Με την αγωνία να έχει πιάσει κόκκινο στους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, καθώς σήμερα θα είναι η μέρα των αποφάσεων για το αν η περιοχή θα ενταχθεί στο Επίπεδο 4 του Υγειονομικού Χάρτη Ασφάλειας και Προστασίας, κάτι που συνεπάγεται με μίνι lockdown, με καταστροφικές συνέπειες στον οικονομικό τομέα για την περιοχή, αναμέται η άφιξη του Νίκου Χαρδαλιά.

Έρχεται στην Καστοριά ο Χαρδαλιάς

Στη 1.00 το μεσημέρι αναμέται να φτάσει στην Καστοριά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα έχει σύσκεψη στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και με την συμμετοχή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου και των δημάρχων Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου. Στην σύκσυψη αναμένεται να γίνει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της εικόνας που επικρατεί στην περιοχή, για την οποία ήδη από χθες ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη με 124 ενεργά κρούσματα και επιθετική αύξηση κρουσμάτων από τον νέο ιό.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Χαρδαλιάς αναμένονται σήμερα μετά τις 5.00 το απόγευμα οπότε και η κατάσταση θα συζητηθεί κατά την σύσκεψη των λοιμοξιολόγων, οι οποιοί θα έχουν και τον τελικό λόγο για το τι τελικά θα γίνει. Σίγουρο ωστόσο θεωρείται ότι θα ανακοινωθούν νέα μέτρα προστασίας για την περιοχή.

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα σφοδρές είναι οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, με τους καταστηματάρχες να διαμηνύουν με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους, πως οι επιχειρήσεις τους δεν αντέχουν επ ουδενί ένα νέο κλείσιμο διάρκειας 14 ημερών, που αν συμβεί θα τους οδηγήσει στον αφανισμό!

Μάλιστα για το θέμα ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού εξέδωσε σκλησή ανακοίνωση με την οποία θέτει προ των ευθυνών και τους τοπικούς άρχοντες,  τους οποίους καλούν να σταθούν στο πλευρό τους. Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Με μια έντονη οικονομική τοπική κρίση δεκαετίας λόγω γούνας, που οδήγησε στην μείωση του πλυθησμού του νομού, επίσης με ένα σκληρό lockdown δύο μηνών (Μάρτιος – Απρίλιος) που έφερε τους επαγγελματίες του νομού στο χείλος εαν οχι ίσως και μέσα στον γκρεμό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα σκληρά μέτρα εαν επαληθευθούν οι φήμες σε αντίθεση με άλλους νομούς!

Οι επαγγελματίες με τις παρούσες αποζημιώσεις αδυνατούν όχι μόνο να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους αλλά κυριολεκτικά να ζήσουν!

Υφιστάμεθα τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19  ανισομερώς κατα παράβαση του Συντάγματος περί ισότητας.

ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ Κ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ!

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ditikostipos.gr μετά από σορεία επικοινωνίων τόσο σε επίπεδο Αθήνας όσο και σε τοπικό επίπεδο, εξετάζονται τρόποι ώστε να παρθούν μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς και της μετάδοσης του κορωνοϊού με στόχο την μείωση των κρουσμάτων, αλλά να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown μετά και τα ακραία μέτρα που είχε βιώσει η περιοχή κατά την περίοδο του Μαρτίου και του Απριλίου. Αν και δεν απολείται, αν κριθεί απαραίτητο, η περιοχή να περάσει στο Επίπεδο 4, ίσως αυτό συμβεί με ένα πιο ήπιο τρόπο, επιτρέποντας π.χ την λειτουργία μικρών επιχειρήσεων αλλά αποκλείοντας μετακινήσεις εκτός νομού, καθώς και καθολική χρήση της μάσκας. Για αυτό αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία οι τελικές αποφάσεις οι οποίες θα παρθούν σήμερα, μετά και την επίσκεψη στην περιοχή του Νίκου Χαρδαλιά.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι η ΠΕ Καστοριάς δεν είναι η μόνη που απασχολεί τους ειδικούς, καθώς την ίδια ώρα σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζουν η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.


Spread the love