//Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον όπως ανακοίνωση ο Θάνος Πλεύρης

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον όπως ανακοίνωση ο Θάνος Πλεύρης

Spread the love

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενημέρωσε ο Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, πρόκειται για Έλληνα που είναι στην Κρήτη και ήρθε από τη Νότια Αφρική.

«Ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε να υπάρξει κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πλεύρης. Από την πλευρά του ο Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως «ο συμπολίτης μας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, υποβλήθηκε σε rapid test που ήταν αρνητικό. Την επόμενη εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, και έκανε κάθε μέρα rapid test μέχρι που υποβλήθηκε σε PCR τεστ». Ο κ. Ζαούτης επεσήμανε πως στη συνέχεια το αποτέλεσμα του τεστ ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον, και σήμερα από το γονιδιακό έλεγχο επιβεβαιώθηκε πως ήταν πράγματα κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Μετάλλαξη Όμικρον: Απαντήσεις σε 3 κρίσιμα ερωτήματα

Ο κ. Ζαούτης έδωσε δε απαντήσεις 3 κρίσιμα ερωτήματα για τη μετάλλαξη Όμικρον:

Αρχικά, σχετικά με τη μεταδοτικότητα ανέφερε ότι βάσει δεδομένων από τη Νότια Αφρική, φαίνεται να είναι αυξημένη αλλά δεν απέχει πολύ από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Δεύτερον, κενά διαπιστώνονται στις γνώσεις μας για τη νοσηρότητα της νέας μετάλλαξης αλλά πάλι φαίνεται ότι οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.
Τρίτον, για το αν η μετάλλαξη Όμικρον καλύπτεται από τα φάρμακα και το εμβόλιο, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες αλλά βάσει των όσων ξέρουμε μέχρι σήμερα για τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, είναι πιθανόν το εμβόλιο να παρέχει ανοσία αλλά το ποσοστό της παραμένει άγνωστο.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον

Οι μεταλλάξεις του στελέχους αυτού στην περιοχή της ακίδας (spike του ιού) προκαλούν ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο αυξημένος αριθμός των μεταλλάξεων του συγκεκριμένου στελέχους του ιού, οδηγεί σε αυξημένη μολυσματικότητα, αλλά κάποια πρώτα δεδομένα υποστηρίζουν τη θεώρηση αυτή.

Το πρώτο κρούσμα του στελέχους όμικρον ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ σε ένα ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότιο Αφρική με ήπια συμπτώματα.

Όλες οι στενές επαφές του πρώτου κρούσματος όμικρον βρέθηκαν αρνητικές στον ιό. Με αφορμή το γεγονός αυτό οι ΗΠΑ απαγόρευσαν όλες τις μετακινήσεις από διάφορες χώρες της Νότιας Αφρικής.


Spread the love