//Στις 20 Μαΐου οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία

Στις 20 Μαΐου οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία

Spread the love

Σκέψεις να επαναλειτουργήσουν μόνο οι δύο τάξεις του δημοτικού της Πέμπτης και Έκτης – Επιστροφή στα θρανία για μαθητές γυμνασίου Α και Β λυκείου, ΙΕΚ και κολέγια

Στα σχολεία επιστρέφουν σήμερα και οιμαθητές της Α΄και Λυκείου, καθώς και οι συμμαθητές τους των γυμνασίων.

Η επιστροφή στα θρανία των μαθητών αυτών αν και είναι πιο πολυπληθής ομάδα, γίνεται πιο ομαλά καθώς έχει προηγηθεί η επιστροφή των μαθητών της Γ λυκείου, των εκπαιδευτικών, έχουν εκδοθεί και εφαρμοσθεί για μία εβδομάδα οι οδηγίες ενώ και οι δήμοι έχουν προχωρήσει στην διανομή στα σχολεία των αντισηπτικών και όλων των μέσω για την τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επίσης σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Σήμερα θα γίνει και η επανέναρξη λειτουργία ς των ΙΕΚ. Και των Κολλεγίων και στα ΙΕΚ θα ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση, ενώ παράλληλα, προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.

Σε ότι αφορά στην επιστροφή των μαθητών του δημοτικού, αναμένεται να συζητηθεί στις 20 του μήνα από τους ειδικούς, μετά την συνεκτίμηση των στοιχείων πορείας της νόσου κατά την δεύτερη εβδομάδα, και με πρόταση για να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αν αυτό κριθεί εφικτό την 1η Ιουνίου.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να μπει και η πρόταση επιστροφής των μαθητών μόνο δύο τάξεων του δημοτικού της Πέμπτης και Εκτης δημοτικού, των μεγαλύτερων μαθητών που και από μόνοι τους μπορούν να προσέξουν περισσότερο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από παππούδες και γιαγιάδες.

Αυτό είναι το σκεπτικό της πρότασης ενώ επιπλέον με αυτό το σενάριο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολικά τμήματα με αριθμούς μαθητών έως 15 άτομα αφού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των υπολοίπων τάξεων και δεν θα χρειάζονται να πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο. Αν ανοίξουν τα δημοτικά θα κάνουν μαθήματα έως τις 30 Ιουνίου. Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την πρόταση να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα δημοτικά την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο να κάνουν τα κεφάλαια που δεν έχουν διδαχθεί κυρίως στις μεγάλες τάξεις και σε μαθήματα , όπως τα Μαθηματικά και τα Ελληνικά.

Επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα συνδικαλιστές θέτουν θέμα απαγόρευσης της ζωντανής αναμετάδοσης της διδασκαλίας αποκλειστικά και μόνο για τους μαθητές που δεν μπορούν να προσέλθουν ι στα σχολεία, επειδή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φαίνεται ότι επέλεξε την ημέρα επιστροφής των μαθητών γυμνασίου για να κάνει ανακοινώσεις για Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποσύρει το άρθρο 18 που αφορούσε στις εξετάσεις μαθητών γυμνασίου Προτύπων σχολείων στο λύκειο. Το θέμα είχε δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις στους γονείς το προηγούμενο διάστημα που δεν ήθελαν τα παιδιά τους να αλλάξουν σχολείο αν δεν τα κατάφερναν στις εξετάσεις για τις οποίες δεν γνώριζαν όταν έμπαιναν στο γυμνάσιο. Σε σχετικό πολυνομοσχέδιο που αναμένεται στη Βουλή έως το τέλος του μήνα περιλαμβάνεται η ρύθμιση για εξετάσεις αποφοίτων δημοτικού στα Πρότυπα γυμνάσια. Στο πολυνομοσχέδιο , όπως έχει ανακοινωθεί , θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για 24 Πρότυπα και 38 Πειραματικά ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 και ανοιχτή πρόσκληση για επέκταση εντός του ίδιου έτους.

Ανάρτηση έκανε χθες στο Twitter ο πρωθυπουργός ενόψει της σημερινής επιστροφής πολλών μαθητών στις σχολικές αίθουσες «Αύριο πολλοί μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο. Με κανόνες, με προσοχή και γνωρίζοντας πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο!» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάρτηση του πρωθυπουργού συνοδεύει βίντεο για την επιστροφή των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου και του Γυμνασίου στο σχολείο, με συμβουλές και οδηγίες προς τους μαθητές για να μείνουν ασφαλείς και στο σχολείο.

Η επιστροφή των μαθητών της Γ ΄λυκείου εδώ και μία εβδομάδα που αποτέλεσε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποδείχθηκε επιτυχημένο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% επέστρεψε στα θρανία. Ιδίως στα νησιά και σε περιοχές που άργησαν να πάνε οι αναπληρωτές οι μαθητές της Γ΄λυκείου επέστρεψαν σε ποσοστό 90% στα σχολεία τους. Ωστόσο αυτήν την εβδομάδα εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 35% η προσέλευση των μαθητών της Γ΄λυκείου, καθώς έκαναν οι περισσότεροι και την αίτηση-δήλωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ενώ «παραδοσιακά» οι μαθητές της Γ ΄λυκείου δεν πάνε στο σχολείο τις τελευταίες ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις ,καθώς κάνουν επαναλήψεις στα σπίτια τους.

Επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα συνδικαλιστές θέτουν θέμα απαγόρευσης της ζωντανής αναμετάδοσης της διδασκαλίας αποκλειστικά και μόνο για τους μαθητές που δεν μπορούν να προσέλθουν ι στα σχολεία, επειδή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Από την άλλη το υπουργείο Παιδείας, όπως έχει πει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει πάρει την έγκριση και διαβεβαίωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το νόμιμο σκοπό της διάταξης και τόνισε ότι θα υπάρχει μόνο απευθείας μετάδοση στους μαθητές και δεν υπάρχει καμία βιντεοσκόπηση καθώς το υλικό θα καταστρέφεται και δεν θα αρχειοθετείται.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις κε περιτροπής, οι μισοί Δευτέρα , Τετάρτη, Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας , περιλαμβάνει οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλισης της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών και την διαχείριση και αντιμετώπιση τυχόν νέων κρουσμάτων κορωνοιού που μπορεί να εμφανιστούν.

Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει.

Στα σχολικά λεωφορεία η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική ενώ, οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα φορούν μάσκα, όπως όλοι που θα εισέρχονται σε αυτά.

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός.

Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Μονές καρέκλες στα θρανία λόγω κορωνοϊού

Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος.

Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.

Με αποστάσεις τα θρανία και μόνο για ένα μαθητή

Προτείνεται, επίσης, τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.

Ωράρια διαλειμμάτων

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σταδιακή έξοδο, με σειρά, των μαθητών στο προαύλιο. Κάθε τμήμα/τάξη θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο και απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).


Spread the love