//«Σύννεφα» πάνω από την οικονομία, με φειδώ τα μέτρα στήριξης λόγω πολέμου στην Ουκρανία

«Σύννεφα» πάνω από την οικονομία, με φειδώ τα μέτρα στήριξης λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Spread the love

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τις συνέπειες που θα προκληθούν, θεωρώντας βέβαιο ότι θα υπάρξουν «απώλειες» στο μέτωπο τις ανάπτυξης εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανοδική κούρσα των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες, θα συνεχιστεί, ενώ πλέον οι πιέσεις αυξάνονται και εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία.

 

Στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, ανάλογα την διάρκεια του πολέμου, την έκταση που θα πάρει, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία. Ήδη οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτοξευτεί, ενώ σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από τις προσδοκίες για την πορεία του τουριστικού ρεύματος ειδικά από την Ρωσία. Ακρίβεια στις εκτιμήσεις δεν μπορεί να υπάρχει αυτή την στιγμή, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Βέβαιο είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει ακόμα υψηλότερα τις τιμές στην ενέργεια και αυτές με τη σειρά τους θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και μεταφορών και στη συνέχεια τις τιμές των προϊόντων. Αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10 δολάρια κοστίζει στο ΑΕΠ περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το φυσικό αέριο βρίσκεται ακόμη σε τέσσερις φορές υψηλότερη τιμή από ό,τι το 2021. Αυτό σημαίνει ότι η βάση υπολογισμού για την ανάπτυξη το 2022 αλλάζει και μαζί του αλλάζουν και οι προσδοκίες.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να διατηρεί γεμάτο τον κουμπαρά από τον οποίο θα χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα και όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες η κρίση φαίνεται πως θα έχει μεγάλη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, όπως οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν, η χρήση των χρημάτων που θα οδηγηθούν για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνει με φειδώ και με γνώμονα ότι η οικονομία θα πρέπει να στηριχθεί και σε βάθος χρόνου.

Τις τελικές αποφάσεις για το πακέτο μέτρων στήριξης θα τις κρίνουν τα δημοσιονομικά στοιχεία. Τα καλά νέα έρχονται από τον προϋπολογισμό για την εκτέλεση του Φεβρουαρίου που φαίνεται ότι τα έσοδα επανήλθαν σε θετική τροχιά, αλλά και την ανάπτυξη του 2021 η οποία όλα δείχνουν ότι θα κλείσει πάνω από τις προβλέψεις. Αντίθετα προβληματισμό προκαλεί η πορεία της ανάπτυξης του 2022, καθώς πολλά σύννεφα μαζεύονται ήδη από τους δυο πρώτους μήνες του έτους, εξαιτίας κυρίως των πληθωριστικών πιέσεων.

 

Αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τις συνέπειες που προκλήθηκαν στην Ελληνική Οικονομία από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Πηγή dikaiologitika.gr


Spread the love