//Τα περιέργα του κορωνοϊού – Όλως τυχαίως κοντά σε γιορτές αυξάνονται τα κρούσματα…

Τα περιέργα του κορωνοϊού – Όλως τυχαίως κοντά σε γιορτές αυξάνονται τα κρούσματα…

Spread the love

Κανείς λογικός άνθρωπος και ορθρά σκεπτόμενος άνθρωπος ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΕΙ ότι ο νέος κορωνοϊός Covid-19 υπάρχει, αν και δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη, μέχρι τώρα, πληροφορία για την προέλευση του, αν δηλαδή είναι επιβεβαιωμένα μια φυσική μετάλλαξη ή αν είναι εργαστηριακό προϊόν που ξέφυγε από κάποιο ατύχημα. Ο χειρισμός όμως της πανδημίας σε παγκόσμιο αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, δημιουργεί πολλά ερωτήματα, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύλογα ή σε κάποιες άλλες μπορεί να ξεπερνούν και τα όρια της φαντασίας…

(Γράφει ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος)

Βρισκόμαστε στη περιόδο του Δεκαπενταύγουστου, μέρα κατά την οποία εορτάζεται η μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή, αυτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και λίγες μέρες τώρα παρατηρείται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποκορύφωμα τη χθεσινή μέρα, κατά την οποία ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 110 νέα κρούσματα! Καμία αντίρρηση! Εδώ έχουμε όμως κάποιες απορίες… Μελετώντας την ανακοίνωση και τις περιοχές όπου εντοπίστηκαν, βλέπουμε πως σε αυτές δεν υπάρχει καμία από τις τουριστικές περιοχές, λόγου χάρη όπως η Μύκονος ή Σαντορίνη, όπου μάλιστα -και δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς καθημερινές ειδήσεις- παρατηρήθηκαν εικόνες τεράστιου συνοστισμού, είτε σε καταστήματα, είτε ακόμα και σε ιδιωτικά πάρτι, κι όμως εκεί δεν εντοπίστηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑ κρούσμα! Ανιτθέτως σε άλλες περιοχές όπως η Πέλλα ή η Βοιωτία ή η Ξάνθη ή η Λάρισα ή Κοζάνη κ.α που δεν παρουσιάζουν τουριστική κίνηση εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά ή έστω τακτικά νέα κρούσματα. Όλα αυτά μάλιστα λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, που δημιουργούν ταυτόχρονα σκέψεις για τοπικού χαρακτήρα lockdown, με πολύ νοπές τις μνήμες από το φετινό Πάσχα με άδειες Εκκλησίες και τον κόσμο μακρυά από αυτές. Ερώτημα, πόσο άδικο ή υπερβολικό είναι αν κάποιος κάνει σκέψεις και συνυρμούς, ότι κάθε φορά που πλησιάζει μια μεγάλη γιορτή, που ο κόσμος θέλει να πάει στην Εκκλησία τα κρούσματα αυξάνονται και συνήθως τα πιο αυστηρά μέτρα επιβάλλονται στις Εκκλησίες;

Το γεγονός μάλιστα του χειρισμού από τις αρμόδιες αρχές, που με πρόσχημα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δίνει πληφοφορίες με το σταγονόμετρο, εύκολα δημιουργεί την εντύπωση πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, και οι κατά καιρούς, ήξεις αφήξεις σε διάφορα θέματα, με χαρακτηριστικότερο αυτό της μάσκας, όπου τη μία δεν έπρεπε να γίνεται χρήση και την άλλη η μη χρήση της επιφέρει πρόστιμα, δεν είναι απο τις κινήσεις που πείθουν την κοινή γνώμη για την σοβαρότητα της κατάστασης και ίσως δίκαια σε κάποιο σημείο εκφράζονται αντιδράσεις.

Ο Δυτικός Τύπος εδώ και 20 μέρες περίπου, ζητά επίμονα τηλεφωνική συνέντευξη από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. Με τον ίδιο δεν μπορέσαμε ακόμα να έρθουμε σε επικοινωνία, μπορεί ως τώρα να μην υπάρχει άρνηση, αλλά ο χειρισμός από το γραφείο του, με διάφορες δικαιολογίες τόσες μέρες, ισοδυναμεί θα λέγαμε με άρνηση και έχουμε ένα πακέτο ερωτημάτων που επιθυμούμε να του θέσουμε. Φυσικά όλο αυτόν τον καιρό ο κ. Χαρδαλιάς έχει αυξημένο όγκο υποχρεώσεων και ευθυνών, αλλά πιστεύουμε καλή τη πίστη, πως θα μπορούσε να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα μας, ιδιώς σε ένα μέσο που εδρεύει σε περιοχή που τον πρώτο καιρό δοκιμάστηκε άσχημα. Πιστεύουμε άλλωστε πως μια δημόσια συζήτηση μαζί του, θα έλυνε πολλές απορίες δικές μας αλλά και των πολιτών. Κι αν όχι σε εμάς, η τακτικότερη εμφάνιση του σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο τα λεγόμενα μεγάλα πανελλαδικά, θα βοηθούσε ώστε ο κόσμος να καταλάβει καλύτερα κάποια πράματα, για τα οποία σήμερα έχει αμφιβολίες ή ακόμα και άρνηση που οδηγεί στη σκέψη πως γίνεται «μαγείρεμα» στα θέματα του κορωνοϊού και της πανδημίας.

Φυσικά, θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τις ανακοινώσεις που κάθε μέρα δίνει ο ΕΟΔΥ στη δημοσιότητα, πιστεύοντας πως ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει εικόνα για το γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και πως μπορεί να επηρεάσει και την δική μας περιοχή! Το μόνο που επιθυμούμε είναι ξεκάθαρη εικόνα, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, οι οποίες οδηγούν σε εφησυχασμό και μετά επιρρίπτονται ευθύνες στον κόσμο, ο οποίος όμως δεν έχει τις απαντήσεις που επιθυμεί και αυτό είναι μια αλήθεια που οφείλουν οι αρμόδιοι να αποδεχθούν!

Είναι και το άλλο, όταν ήταν να ξανά ανοίξουν τα σχολεία, είχε ειπωθεί πως τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον νέο ιό, αυτό τότε, σύμφωνα όμως με έρευνα που δημοσιεύεται στο CNN, τα μικρά παιδιά είχαν δέκα έως 100 φορές περισσότερο γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊού στη ρινική τους κοιλότητα σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. H μελέτη των επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Jama Pediatrics», δεν έριξε φως στην δυνατότητα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα για το πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός από τα μικρά παιδιά με το άνοιγμα των βρεφικών σταθμών και σχολείων. Τι τελικά ισχύει;

Το ξαναλέμε, ναι ο κορωνοϊός υπάρχει και είναι ύπουλος! Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί! Ή ύπαρξη του έχει επιφέρει πολλές δύσκολες καταστάσεις μεταξύ των οποίων την απώλεια θέσεων εργασίας και οικονομικό μαρασμό. Μας έλεγαν αρχικά, πως μελέτες έδειχναν ότι ο ιός δεν ζει σε υψηλές θερμοκρασίες, τις τελευταίες μέρες, τουλάχιστον στην χώρα μας, παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες όμως συνοδεύτηκαν από έκρηξη κρουσμάτων. Τι τελικά συμβαίνει; Πρόχειρη η μελέτη; Λανθασμένη; Αλλάζει ο ιός κάθε μέρα κατάσταση; Είναι άδικο να επιφέρει εκνευρισμό στον κόσμο, όταν τακτικά τη μια ακούει το ένα και μετά βλέπει να συμβαίνει το αντίθετο; Φυσικά εδώ παραθέτουμε πολύ λίγες σκέψεις, από όσες σε καθημερινή βάση δημιουργούνται, όχι για να επιφέρουμε σύγχηση, αλλά γιατί επιθυμούμε, ως απλοί πολίτες και εμείς, να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ώστε ο καθένας μας να γνωρίζει με τι ακριβώς είναι αντιμέτωπος και με σύναιση και ψυχραιμία, να «σηκώσουμε μανίκια» και να το αντιμετωπίσουμε»

Το γεγονός της πρόσφατης ανακοίνωσης νέων μέτρων, για εως 100 άτομα σε τελετές γάμων και βαπτίσεων, σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως δεν πραγματοποιούνται, τι σκοπό είχε; Φανερώνει προχειρότητα ή θέλει απλά να καλλιεργήσει αίσθημα πανικού στους πολίτες; Πιθανότητα απάντηση δεν λάβουμε… Αν αγαπητοί κύριοι, θέλετε ο κόσμος να είναι προσεκτικός, πιστεούμε πως πρώτα θα πρέπει να είστε εσείς, ως παράδειγμα και να προσεχέτε πολύ τα όσα ανακοινώνεται, γιατί μετά δεν φταίει ο κόσμος να σκέφτεται όσα σκέφτεται….

Ναι στην τήρηση των μέτρων!!! Αλλά ναι και σε πιο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση! 


Spread the love