//Θερίζει ο κορονοϊός στη Βόρεια Μακεδονία – Καθημερινά πήγαινε-έλα υψηλού ρίσκου

Θερίζει ο κορονοϊός στη Βόρεια Μακεδονία – Καθημερινά πήγαινε-έλα υψηλού ρίσκου

Spread the love

Όσο κι αν η Ελλάδα έχει κλειστά τα σύνορά της με τη Βόρεια Μακεδονία, πολλοί είναι όσοι βγαίνουν για «σεργιάνι» στη γειτονική χώρα, εγείροντας θέματα δημόσιας υγείας λόγω της σημαντικής διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως είναι γνωστό, στη Γευγελή είναι το σημείο εισόδου στη χώρα. Και η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει επιβάλλει απαγορευτικό στην είσοδο των Ελλήνων στη χώρα, αλλά το ζήτημα είναι ότι καθημερινά πολλοί περνούν τα σύνορα, αλλά ούτε καταγράφονται και ούτε μπαίνουν σε καραντίνα.

Είναι κοινό μυστικό στην περιοχή ότι μπαινοβγαίνουν εύκολα σε μια χώρα στην οποία τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξητικές τάσεις, εξ ου και οι υγειονομικές της Ελλάδα παρακολουθούν στενά και καθημερινά τις εξελίξεις της διασποράς του ιού στη Βόρεια Μακεδονία. Γι’ αυτό και ελήφθη η απόφαση από την Ελλάδα να κλείσει τα σύνορα με τη γειτονική χώρα.

Καθημερινά πήγαινε-έλα υψηλού ρίσκου

Αρκετοί Έλληνες καθημερινά περνούν τα σύνορα για βενζίνη, δουλειές, ψώνια, γιατρούς αλλά και οι πλέον φανατικοί για να παίξουν στο καζίνο. Όλοι αυτοί δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων μια προβληματική κατάσταση, δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών.

Στα σύνορα της Γευγελής, κλιμάκιο του ΕΟΔΥΥ δεν υπάρχει ώστε να κάνει δειγματοληπτικά τεστ, ενώ δεν υπάρχει ούτε καταγραφή των «μετακινήσεων». Και η 48ωρη καραντίνα, απλώς… δεν τηρείται.

Αναφορικά με το ζήτημα αυτό, δέχθηκε ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όπου ανέφερε ότι οι καταστάσεις αυτές αξιολογούνται κατά περίσταση.

Όπως εξήγησε, «στους Ευζώνους και Γευγελή, στα σύνορα με Σκόπια, δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα οποιουδήποτε εκτός Ελλήνων. Συγκεκριμένα, κι ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου όσοι Έλληνες εισέρχονταν έμπαιναν σε 14ήμερη καραντίνα, από 1η Ιουλίου απλώς τους σημειώνουν τα στοιχεία (αν και όχι συστηματικά) καθώς δεν υπάρχει κανένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εκεί. Επομένως όποιος Έλληνας θέλει, πηγαίνει στα Σκόπια χωρίς πρόβλημα. Στους Ευζωνους δεν ισχύει το 48χρο για να σταλεί νωρίτερα μήνυμα ενημερωτικό στις αρχές για είσοδο στη χώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Σε Προμαχώνα και Κούλατα, στα σύνορα με Βουλγαρία, η είσοδος των Ελλήνων γίνεται κανονικά με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Απλώς οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν στείλει το υποχρεωτικό μήνυμα 48 ώρες πριν την είσοδό τους στη χώρα (καθώς οι περισσότεροι πηγαίνουν για δουλειές και φεύγουν την επομένη), όμως αυτούς τους αφήνουν και περνούν χωρίς πρόβλημα. Όμως και σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει κενό καθώς έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις, που ποτέ δεν δόθηκαν».

dikaiologitika.gr


Spread the love