//Την Παρασκευή επανασυντονισμός στα κανάλια σε Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά για τη 2η ψηφιακή μετάβαση

Την Παρασκευή επανασυντονισμός στα κανάλια σε Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά για τη 2η ψηφιακή μετάβαση

Spread the love

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση 18/2020, ΦΕΚ Β΄ 1752,7/5/2020 και κοινό χρονοδιάγραμμα της ΕΡΤ και της Digea , τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Απριλίου 2021 η εταιρεία θα προχωρήσει τη μετάβαση στις τελικές, διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών σε περιοχές των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Φλώρινας.

Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τους τηλεθεατές στην περιοχή μας  καθώς θα χαθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί από τις οθόνες και για την επαναφορά της εικόνας θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό των τηλεοράσεων. Αξίζει όμως να επισημάνουμε ότι στην εν λόγω μετάβαση οι τηλεθεατές δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά νέου εξοπλισμού, ενώ όσοι τηλεθεατές επιθυμούν να παρακολουθήσουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας και σε Υψηλή Ευκρίνεια είναι απαραίτητα να διαθέτουν, δέκτη High Definition (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή)

 

Αναλυτικά τα Κέντρα Εκπομπής που θα επηρεαστούν στις 9 Απριλίου 2021 είναι :

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΒΟΥΝΑΣΑ

ΚΕΛΛΗ

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ

ΜΕΤΑΞΑΣ

ΠΥΛΗ

ΤΣΟΤΥΛΙ

ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ

 Προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες των αναφερόμενων περιοχών η εταιρεία έχει προγραμματίσει ενέργειες επικοινωνίας οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν προβολή σχετικού τηλεοπτικού μηνύματος σε τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής και Περιφερειακής Εμβέλειας, αποστολή Δελτίο Τύπου, ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αναρτήσεις σχετικών μηνυμάτων στα ηλεκτρονικά μέσα κ.α.

Ξεκίνησε η 2η ψηφιακή μετάβαση. Τι σημαίνει; Ότι τα κανάλια θα εκπέμπονται στις νέες – τελικές και διεθνώς κατοχυρωμένες  συχνότητες.

Γιατί γίνεται αυτό; Για να απελευθερωθεί χώρος στο φάσμα και να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη του 5G.

Ποιος το αποφάσισε; Η ΕΕ με οδηγία που εξέδωσε (και άρα είναι υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες).

Που θα γίνει; Θα γίνεται σταδιακά, σε συγκεκριμένες περιοχές κάθε φορά και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα7 πρώτα βήματα της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης ολοκληρώθηκαν στις 6/11/20, 20/11/20, 11/12/20, 15/1/21, 05/02/2021 , 26/02/21, 19/03/21  στο Βόρειο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, στον Έβρο και την Κομοτηνή, στην Μαγνησία, την Σκύρο, τις Σποράδες και σε τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, της Καρδίτσας και της Λάρισας,στηΘάσο, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες και τμήμα του νομού Ροδόπης, στην Ημαθία, Θεσσαλονίκη,Κιλκίς,Πέλλα, Πιερία, και την Χαλκιδική και ο επόμενος σταθμός είναι στις 09/04/21σεΓρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα.

Τι πρέπει να κάνει ο τηλεθεατής; Έναν απλό επανασυντονισμό του δέκτη του (αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση ανάλογα με το τι έχει ο καθένας) την ημέρα που θα γίνει η μετάβαση στην περιοχή του.

Πως γίνεται ο επανασυντονισμός? Θα χρειαστώ τεχνικό;Η διαδικασία είναι απλή. Δεν χρειάζεται τεχνικό: Πάρε το τηλεκοντρόλ, πάτησε μενού,  επίλεξε εγκατάσταση ή ρυθμίσεις, αυτόματο συντονισμό και πάτησε ΟΚ.

 

Λαμβάνω όλα τα κανάλια που έβλεπα και επιπλέον σε κάποια βλέπω το όνομα του καναλιού,μαύρη εικόνα και ακούω ήχο. Γιατί συμβαίνει αυτό? Η συσκευή σας δεν υποστηρίζει την λήψη των προγραμμάτων σε Υψηλή Ευκρίνεια (HighDefinition).

Πρέπει να πάρουμε άλλο εξοπλισμό; Όχι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή εξοπλισμού (ούτε τηλεόραση, ούτε κεραία, ούτε τίποτε).

Υπάρχει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες; Απολύτως καμία.

Και πως θα το ξέρω εγώ πότε θα γίνει;Η Digea  θα ενημερώνει εγκαίρως το τηλεοπτικό κοινό για κάθε νέα μετάβαση μέσω ανακοινώσεων, τηλεοπτικών σποτ και άλλων μέσων. Μπορείτε επίσης να ενημερώστε από την ιστοσελίδα digea.gr.

 

Ποια περιοχή θα ακολουθήσει;Στις 23/04/21στον νομό Μεσσηνίας και στις 14/05/21σε Αρκαδία, Κύθηρα, Λακωνία και τμήμα του Νομού Αργολίδας.

 

Θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες streaming, onlinegaming κ.τ.λ.) για τις οποίες χρησιμοποιώ την τηλεόρασή μου; Όχι. Η μετάβαση αφορά μόνο στο τηλεοπτικό σήμα.

 


Spread the love