//Το ΥΠΕΞ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα: «25 Χρόνια ένα Παιδί εμπνέει Όλα τα Παιδιά να Αλλάξουν τον Κόσμο»

Το ΥΠΕΞ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα: «25 Χρόνια ένα Παιδί εμπνέει Όλα τα Παιδιά να Αλλάξουν τον Κόσμο»

Spread the love

Το Υπουργείο Εξωτερικών και «Το Χαμόγελο του Παιδιού πραγματοποίησαν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «25 Χρόνια ένα Παιδί εμπνέει Όλα τα Παιδιά να Αλλάξουν τον Κόσμο», την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και της συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού» από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο.

Η εκδήλωση έθεσε στο επίκεντρό της το μέλλον των παιδιών και των νέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας την ανάγκη να στρέψουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο αύριο στους νέους με ενίσχυση του ρόλου τους και διαμόρφωση των συνθηκών για την ενεργό συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο Εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ, η Πρόεδρος INGOs Conference Anna Rurka, η Πρόεδρος του Youth Advisory Council του COE Ugrinoska Andrea. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν οι Μαθητές και Μαθήτριες, μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στο σημαντικό έργο του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού» αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας ότι: «Ο μικρός Ανδρέας πριν από 25 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο μέσα από το χαμόγελό του». Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη σπουδαία προσφορά του, ένα έργο – όπως είπε – που ενσαρκώνει απόλυτα το όραμα του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου. Αναφερόμενος στις δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή μπήκε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, κάτι

 

που αποτυπώνεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών. Έδωσε ακόμη ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και  τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης με τη διάθεση στα σχολεία 90.000 laptop για τους μαθητές. Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι όλοι μαζί αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, με ένα μεγαλύτερο χαμόγελο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και όλους τους συμμετέχοντες, δήλωσε: «Ο Ανδρέας, 25 χρόνια πριν, μέσα από την τελευταία σελίδα του ημερολογίου του εξέφρασε με την αγνότητα της παιδικής του ψυχής το πνεύμα και την ουσία της Χάρτας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, συνεχίζει να δίνει το φωτεινό παράδειγμα για τη δύναμη που έχουν τα παιδιά να αλλάξουν τον κόσμο μας, εμπνέοντας άλλα παιδιά, ενήλικες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Το όραμά του για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο ακολούθησαν, μέσα από αυθόρμητες πρωτοβουλίες, πρώτα τα παιδιά εθελοντές του «Χαμόγελου». Τώρα πλέον, δεκάδες χιλιάδες παιδιά, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά μέσα από δομημένες δράσεις στην προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών αποκλειστικά με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς την παρέμβαση του Οργανισμού.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε για τους νέους τον χώρο εκείνο, όπου δε θα τους αντιμετωπίζουμε ως άτομα που χρειάζονται προστασία, αλλά ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας που έχουν τη δική τους φωνή και τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο, χωρίς να εξυπηρετούν σκοπιμότητες ή πολιτικές ατζέντες. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που τα παιδιά και νέοι εθελοντές στον Οργανισμό σήμερα, 25 χρόνια μετά, συμμετέχουν ως ενεργά μέλη σε όλους τους Ευρωπαϊκούς Φορείς λήψης αποφάσεων και πρόσφατα και στην επιτροπή DGC Youth Steering Committee του ΟΗΕ».

Ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ επεσήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία της ευρύτερης στήριξης του Οργανισμού από κάθε φορέα και κάθε ιδιώτη όπως επίσης «την εξωστρέφεια, τον πατριωτισμό και τη γνήσια πρόθεση του Οργανισμού να φέρει στα πέρατα του κόσμου μηνύματα όπως η αυτενέργεια και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών»

H Πρόεδρος INGOs Conference (tbc) Anna Rurka σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την ενεργό συμμετοχή των παιδιών, δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία και ίση συμμετοχή, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς και δεσμεύσεις.

Η Πρόεδρος του Youth Advisory Council του COE Ugrinoska Andrea μιλώντας εκ μέρους των νέων ανθρώπων υπογράμμισε το γεγονός ότι οι νέοι πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων ενώ επεσήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης των ανθρώπων για τα δικαιώματά τους.

Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Ράνια Παπαδοπούλου, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού εθελοντικού Δικτύου YouSmile και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Department of Global Communications (DGC) Youth Representatives του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού έκλεισε τη συνάντηση με σημαντικές προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ζωή στο πλαίσιο της καμπάνιας #302010, όπως:

  • Υποχρεωτική θέσπιση Εθνικών και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Παιδιών
  • Καθιέρωση Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιών
  • Δημιουργία Ευρωπαϊκού Φορέα για τη διασφάλιση της υλοποίησης δράσεων παιδικής συμμετοχής και ενσωμάτωσης των απόψεών τους στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν: «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα για να μας “παραδώσετε” την Ευρώπη και να γίνουμε εμείς αυτοί που θα πρέπει να παίρνουν αποφάσεις. Η φωνή ενός 10χρονου παιδιού εισακούστηκε πριν 25 χρόνια από τον πατέρα του και εκφράστηκε μέσα από το έργο του Οργανισμού. Αυτή η φωνή επηρέασε την ζωή 1,7 εκατομμυρίων παιδιών.»

 

 Λίγα λόγια για το YouSmile και την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

 

Στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δημιουργήσει από το 2012 το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και τους νέους εθελοντές ενθαρρύνει και παρέχει εργαλεία ώστε παιδιά, νέοι και σχολικές κοινότητες να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση των ενηλίκων, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, να αλληλεπιδράσουν και να φέρουν την αλλαγή στην τοπική και κατ΄ επέκταση στην ευρύτερη κοινωνία.

 

Με την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών του, το YouSmile συμμετέχει σε διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και σημαντικά δίκτυα παιδικής προστασίας, όπως είναι το Eurochild, εκφράζοντας με ουσιαστικό τρόπο τη φωνή των νέων στην Ελλάδα, αλλά και νέων εθελοντών από άλλες χώρες που συμμετέχουν στις δράσεις του.


Spread the love