//Βαθιά συγκίνηση στην Γράμμουστα: Έγιναν τα Θυρανοίξια της δεύτερης Εκκλησίας – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Βαθιά συγκίνηση στην Γράμμουστα: Έγιναν τα Θυρανοίξια της δεύτερης Εκκλησίας – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Spread the love

Μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 1η Αυγούστου τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στην Γράμμουστα, από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ Δαυίδ, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Πριν την τελετή των Θυρανοιξίων, τελέσθηκε Όρθος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) που είχε εγκαινιαστεί λαμπρά πριν από 4 χρόνια αυτές τις ημέρες, από τον μακαριστό ποιμένα της Καστοριάς κυρό Σεραφείμ και από τον Μητροπολίτη Δράμας κ.κ Παύλο. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βαθύ νόημα της Ευαγγελικής περικοπής, με την θεραπεία του παραλύτου!

Λόγω της τελετής των Θυρανοικίων του νέου Ιερού Ναού, χθες Σάββατο 31 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν και τα «Ανεβάσματα» της Ιεράς και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας από το Άργος Ορεστικό, στην μαρτυρτική κοινότητα. Η εικόνα θα βρίσκεται όλο τον Αύγουστο εκεί, προκειμένου να εορταστεί η μεγάλη εορτή του Δεκαπενταύγουστο και θα επιστρέψει στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά την Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί για τον εορτασμό του Γενεθλίου της Θεοτόκου.

Τόσο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όσο και στα Θυρανοίξια της Αγίας Παρασκευής, παρέστησαν: Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονἰας Γιώργος Κασαπίδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γράμμουστας Αλεξάνδρα Μάτσια, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς Θωμάς Ζήκας, Ο Γενικός Συντονιστής Οργανωτικού Δυτικής Μακεδονίας Νέας Δημοκρατίας, Στέργιος Αδάμ, τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και πολύς κόσμος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το «Πιστεύω» ανέγνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ το «Πάτερ ημών» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε Αρτοκλασία σε όλον τον κόσμο, ενώ εν πομπή μεταφέρθηκε, παρά την ζέστη που επικρατούσε, η εικόνα της Παναγίας στον νέο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, τέλεσε Αγιασμό και άνοιξε τις θύρες του Ιερού Ναού, όπου εισήλθε πρώτος κατά το τυπικό και έπειτα όλοι οι παρευρισκόμενοι. Κατά κοινή ομολογία, ο νέος Ιερός Ναός (παρεκκλήσιο) της Αγίας Παρασκευής, είναι ένα περίτεχνος ναός, εναρμονισμένος με την περιοχή. Να αναφερθεί ότι ανεγέρθηκε στη θέση, όπου στο παρελθόν, πριν την ολική καταστροφή της κοινότητας, υπήρχε Εκκλησία αφιερωμένη στην ίδια Αγία. Όπως ανέφερε μάλιστα στο τέλος της τελετής, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδας Μπάρδος, με τον κόπο του οποίου ανεγέρθη και αυτόν ο Ιερός Ναός, ίσως από το επόμενο καλοκαίρι, ξεκινήσε η ανέγερση και του τρίτου Ιερού Ναού που υπήρχε στην Γράμμουστα, αυτού του Αγίου Γεωργίου.

Αύριο Δευτέρα 2 Αυγούστου, θα τελεσθεί η πρώτη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, Γράμμουστας.

Δείτε Φωτογραφίες και Βίντεο

 

 


Spread the love