//Βελτιώνεται η κατάσταση στον Εχίνο – «Μηδενική» η δράση του ιού στην υπόλοιπη χώρα

Βελτιώνεται η κατάσταση στον Εχίνο – «Μηδενική» η δράση του ιού στην υπόλοιπη χώρα

Spread the love

Τι εκτιμούν οι επιστήμονες για την πορεία του κορωνοϊού σε Ξάνθη και Ροδόπη τις επόμενες εβδομάδες

Μειώνεται αργά αλλά σταθερά το επιδημιολογικό φορτίο, λόγω του κορωνοϊού, στην Ξάνθη, που έχει ως επίκεντρο τον Εχίνο του δήμου Μύκης.

Έπειτα από τις δεκάδες καταγραφές κρουσμάτων ημερησίως το περασμένο δεκαήμερο, που εκτίναξαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στα 92, χθες για πρώτη ημέρα καταγράφηκε μόλις ένα θετικό κρούσμα στο μεγάλο Πομακοχώρι.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν αναφερθεί περισσότερα από 120 κρούσματα τον Ιούνιο, κι ενώ όλο τον Μάιο τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν 299.

Οι ειδικοί, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι υγειονομικές αρχές, εκτιμούν ως θετικό το γεγονός, και αισιοδοξούν ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ελεγχθεί η επιδημική έξαρση στην περιοχή, τόσο στην Ξάνθη όσο και στην όμορη Ροδόπη – εκεί το επίκεντρο της τοπικής επιδημίας είναι ο δήμος Ιάσμου και το χωριό Αγίασμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή δραστικό ρόλο έχουν βεβαίως τα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν από την Πολιτική Προστασία. Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα είχαν εφαρμοστεί περιορισμοί στις λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη χρήση μάσκας και στις δύο Περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης. Στους επίμαχους δήμους Μύκης και Ιάσμου επίσης είχαν τεθεί ακόμη περισσότερα περιοριστικά μέτρα, με δυνατότητα επανεκτίμησης μετά την πρώτη εβδομάδα.

Ωστόσο, τα θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας διαμόρφωσαν ακόμη πιο αυστηρές συνθήκες στην περιοχή της Ξάνθης. Σημειώνεται πως και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αυτήν την εβδομάδα λόγω του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19 ήταν όλοι κάτοικοι του Εχίνου που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.

Από το πρωί της περασμένης Τετάρτης ο Εχίνος τέθηκε σε καραντίνα μέσα στην τοπική καραντίνα της περιφερειακής ενότητας. Δηλαδή εκτός όλων των άλλων μέτρων, τέθηκε και η απαγόρευση εισόδου εξόδου για όλους στον Εχίνο.

Η πορεία του κορωνοϊού στην υπόλοιπη χώρα

Σχεδόν «ακινητοποιημένος» όμως είναι ο κορωνοϊός στην υπόλοιπη χώρα, πλην της Θράκης και των δύο προαναφερθέντων περιοχών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες δύο ημέρες δεν αναφέρθηκαν κρούσματα σε άλλες περιοχές, εάν εξαιρεθούν βεβαίως και τα εισαγόμενα.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών στην Ξάνθη δεν επηρεάζουν τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που εξακολουθεί να είναι καλή. Ο δείκτης μεταδοτικότητας «R» παραμένει πολύ χαμηλός, καθώς κυμαίνεται οριακά κάτω από το 0,20.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού χθες ανήλθε σε 3.237. Οι θάνατοι εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19 ήταν 189, με τους έξι τελευταίους να αφορούν κατοίκους του Εχίνου.

Παράλληλα, μέχρι χθες δέκα ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τους τα 73 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν ανέλθει στους 117.


Spread the love