//Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Πού θα διαμορφωθεί η τιμή

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Πού θα διαμορφωθεί η τιμή

Spread the love

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, με τιμή εκκίνησης σε επίπεδα κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο ή κάτω και από αυτό, την ίδια στιγμή που καταγράφεται διαρκής ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρω ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Επιπλέον έκπτωση από τα ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, ο όμιλος ΕΛΠΕ προχώρησε σε σημαντική έκπτωση στην τιμή προμήθειας της αγοράς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έκπτωση είναι 6 λεπτά το λίτρο (7,5 λεπτά μαζί με το ΦΠΑ), που σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης από το 1,42-1,45 ευρώ, που ήταν η τελευταία εκτίμηση, μπορεί να υποχωρήσει (ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας ή και πρατηριούχου) μέχρι και το 1,37-1,38 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες παραγγελίες έχουν ξεκινήσει από τους καταναλωτές που ξεκινούν από νωρίς τον προγραμματισμό τους ενόψει του χειμώνα. Ωστόσο, οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι μικρότερες και οι δεξαμενές δεν γεμίζουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι τιμές εκκίνησης θα διαμορφωθούν σήμερα, με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, τροπολογία με νομοτεχνικές βελτιώσεις για το επίδομα θέρμανσης. Ειδικότερα, αποσαφηνίζεται ότι το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

 

Πηγή iefimerida.gr


Spread the love