//Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα

Spread the love

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, εργαζόμενους στην εστίαση, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς – Από αύριο σε ισχύ το μέτρο τόσο για εργαζόμενους όσο και για το κοινό – Ανησυχία για τα αστικά κέντρα: 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική και 66 στη Θεσσαλονίκη – Δείτε αναλυτικά

Γενικεύεται από αύριο η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από αύριο και η μάσκα θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το συναλασσόμενο κοινό και τους πελάτες υπηρεσιών και καταστημάτων σε δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, καταστήματα λιανικής πώλησης, καταστήματα τροφίμων -φούρνοι, κρεοπωλεία κ.λπ.- κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια. παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ.

Στην εβδομαδαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα που έχει δημιουργήσει τον αλγόριθμο «ΕΥΑ», βάσει του οποίου γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες. Για παράδειγμα, είπε, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους επισκέπτες από την Ισπανία. Τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες. Με την ομάδα του «ΕΥΑ» καταγράφονται τα δεδομένα σε κάθε περιοχή και επαναλαμβάνονται ελεγχοι, ανάλογα με τα δεδομένα.

Η κατάσταση των εγχώριων κρουσμάτων παραμένει καλή, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ ο δείκτης διασποράς Rt παραμένει στο 0,4. Η αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Παραμένουν απλά αυτά που πρέπει να κάνουμε. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και νέα στοιχεία για τα κρούσματα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα: Από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 26 ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων έφθασε το 1.294.798 ενώ έγιναν 171.138 έλεγχοι για τον Covid-19. Όπως είπε, μάλιστα, αυτή την στιγμή υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική και 66 στην Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα αποδεικνύει ότι ο ιός έιναι εδώ και τρέφεται από τα λάθη μας. Ο κ.Χαρδαλιάς προϊδέασε για απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο.

Τηρούμε κανόνες αυτοπροστασίας, αποφεύγουμε συναθροίσεις.

Αναλυτικά, όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση αποφασίζει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας:

Σημειώνεται ότι η μη χρήση μάσκας όπου θα είναι από αύριο υποχρεωτική συνεπάγεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Για το προσωπικό στα καταστήματα λιανικής και τα γραφεία που έχουν επαφή με κοινό

Για το κοινό:

σε γραφεία
σε καταστήματα τροφίμων
σε καταστήματα λιανικής
και κομμωτήρια.

Η χρήση μάσκας είναι ακόμη υποχρεωτική:

στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
σε ταξί
στα σούπερ μάρκετ
Από αυριο ισχύουν τα εξής:

η μάσκα υποχρεωτική για όλους

ΔΕΚΟ, τραπεζες κ.λπ.,
σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων
ιατρεία,
ασανσέρ,
καταστήματα λιανικής,
κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.


Spread the love