//Γράμμος: Αν δεν ξέρεις γιατί είναι από τα ωραιότερα βουνά της Ευρώπης, δες το νέο βίντεο του Lone Hiker

Γράμμος: Αν δεν ξέρεις γιατί είναι από τα ωραιότερα βουνά της Ευρώπης, δες το νέο βίντεο του Lone Hiker

Spread the love

Ύψος, πράσινο, πέτρα, νερά, είναι μερικά, ίσως και τα λιγότερα συστατικά που συνθέτουν το βουνό του Γράμμου, που δίκαια χαρακτηρίζεται ως από τα ωραιότερα της Ευρώπης! Η εναλλαγή αγριότητας και αρμονίας, σε ένα ”παιχνίδι” ελευθερίας και ζωής!

Στη νέα ανάβαση ο Lone Hiker μας πληροφορεί λεπτομερώς:

Άλλο ένα Σαββατοκύριακο σε άδεια , άλλη μια ευκαιρία για πεζοπορία. Που αλλού; Στο Γράμμο!

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 κανονίσαμε μια πεζοπορία από την πλευρά της Αετομηλίτσας. Αυτή τη φορά η παρέα μεγαλύτερη, μιας και στους τέσσερις μας από Καστοριά προστέθηκαν οι δύο φίλοι από Θεσσαλονίκη ενώ στη κορυφή του Γκέσου συναντήσαμε και ένα ζευγάρι ορειβατών από Αθήνα με την αξιαγάπητη σκυλίτσα Μόκκα.

Η Διαδρομή μας σχεδιάστηκε ως εξής: εκκίνηση λίγο μετά από το χωριό Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, ανάβαση πρώτα στην κορυφή Γκέσος 2163μ , στην συνέχεια θα συνεχίζαμε για την κορυφή Περήφανο 2444μ , την δεύτερη ψηλότερη του όρους και στην επιστροφή θα περνούσαμε και από την Δρακόλιμνη Γκρτσα , η τρίτη και μικρότερη δρακόλιμνη του Γράμμου. Το αρχικό τμήμα της διαδρομής μέχρι τα 1900μ υψόμετρο γίνεται μέσα από Δάσος Οξυάς. Η σήμανση είναι καλή και περιλαμβάνει κόκκινα σημάδια και ταινίες. Στο τέλος του δάσους υπάρχει μια πηγή που όμως δεν είχε νερό τέτοια εποχή.

Στο Γκέσο φτάσαμε σε δύο ώρες , εκεί βρίσκεται το μνημείο του Στράτου για τους πεσόντες στον Ελληνοιταλικό και εμφύλιο πόλεμο. Από εκεί και μετά ακολουθούμε το πολύ καλό μονοπάτι για Περήφανο. Η θέα στην κορυφή φανταστική!! Τα συναισθήματα απίστευτα. Πολύ εντυπωσιακή κορυφή! Η ατμόσφαιρα δεν ήταν τόσο καθαρή όσο την προηγούμενη φορά στην Κιάφα αλλά δεν μας εμπόδισε να θαυμάσουμε το τοπίο που ξεχύνονταν μπροστά μας. Στα δυτικά δίπλα μας η ψηλότερη κορυφή του Γράμμου , Τσούκα Πέτσικ 2521μ, έστεκε αγέρωχη και επιβλητική με ένα σύννεφο να της κρατά σκιά ! Αφού ξεκουραστήκαμε πήραμε τον δρόμο της επιστροφής , λίγα χλμ πιο κάτω κάναμε την παράκαμψη για την λίμνη Γκρτσα, μικρή όμορφη λιμνούλα κοντά στο ρέμα που ξεκινά από Κιάφα και Περήφανο και έχει νερό όλο το χρόνο. Από εκεί και κάτω ακολουθήσαμε τα λευκά και κόκκινα σημάδια και σε μια ώρα φτάσαμε στο σημείο εκκίνησης ξανά. Η διαδρομή ήταν περίπου 13 χλμ και με τις στάσεις διήρκησε 7 ώρες και 30 λεπτά.

Άλλη μια όμορφη διαδρομή στον υπέροχο Γράμμο έφτασε στο τέλος της. Hikking to the summits Gesos 2163m and Perifano 2444m of Mountain Grammos.

Βίντεο by Lone Hiker


Spread the love