//Καστοριά: Η Αντιπεριφέρεια για την σύσκεψη υπό υπό τον Νίκο Χαρδαλιά – ΦΩΤΟ

Καστοριά: Η Αντιπεριφέρεια για την σύσκεψη υπό υπό τον Νίκο Χαρδαλιά – ΦΩΤΟ

Spread the love

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς βρέθηκε σήμερα 21 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού και διαχείρισης της επιδημιολογικής έξαρσης Covid-19 που  φαίνεται να αντιμετωπίζει η περιοχή.

Τον Υφυπουργό υποδέχτηκε στην είσοδο του Διοικητηρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της  εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, των Δημάρχων της περιοχής, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, του Αστυνομικού Διευθυντή Καστοριάς, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Διοικητή και του Διευθύνοντα γιατρού, υπεύθυνου Covid 19, του  Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

Για μια  εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η οποία θα πρέπει να  αντιμετωπιστεί άμεσα, έκανε λόγο στη σύσκεψη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της, δήλωσε χαρακτηριστικά: « Έχουμε μια επιθετική έξαρση του  ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα του πρώτου γύρου εμφάνισης κρουσμάτων στην περιοχή. Σήμερα θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή λοιμοξιολόγων. Δεν μπορώ να προκαταβάλω την απόφαση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμμορφωθούν απόλυτα με τα μέτρα. ‘Ολοι να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των επιδημιολόγων.  Ανεξάρτητα με το αν θα περάσει στο επίπεδο 4 η Καστοριά, τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι σημαντικά, διότι θα πρέπει η έξαρση του ιού να σταματήσει. Μας προβληματίζει γιατί πέρα από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τα κρούσματα αυτά συσχετίζονται με clusters-εστίες, τα οποία έχουν υψηλούς επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή είναι εστίες υπερμετάδοσης».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα περιορισμού του Κορωνοϊού αναφέρθηκε την τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής: «Δεν είναι ευχάριστα τα μηνύματα που έχουμε από τα δεδομένα που καταγράφει η πολιτική προστασία. Φαίνεται να έχουμε μια επιθετική αύξηση του Κορωνοϊού. Αυτό που προέχει είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Οι μάσκες είναι ασπίδα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για  τους συμπολίτες μας. Ας συναισθανθούμε την ευθύνη που έχει ο καθένας μας. Ας επιλέξουμε να μην είμαστε μεταδότες του ιού. Η Καστοριά κινδυνεύει να μπει στον κόκκινο συναγερμό».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς υπάρχει μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες και βεβαρυμμένοι επιδημιολογικοί δείκτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Περιμένουμε την σημερινή απόφαση της Ειδικής Επιτροπής που συνεδριάζει το απόγευμα. Αυτό που ζητήσαμε από τον Υφυπουργό, έχοντας ως δεδομένο ότι είμαστε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς δεν δέχεται «πίεση», καθώς και από τη συμμόρφωση που φαίνεται να υπάρχει στους πολίτες, έπειτα από του άκουσμα του lockdown στη γειτονική Κοζάνη, είναι να δοθεί μια περίοδος, τριών ή τεσσάρων ημερών, πιστεύοντας ότι οι δείκτες, που πραγματικά φαίνονται ανησυχητικοί,  ότι θα διορθωθούν. Επίσης, ζητήθηκε, σε περίπτωση που αποφασιστεί να ενταχθεί η περιοχή στο επίπεδο 4, να υπάρξει μια διαφοροποίηση για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου της  περιοχής, θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν».

Στις 5 μμ το απόγευμα, αναμένεται η  συνεδρίαση και η  τελική απόφαση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.


Spread the love