//Σε πνευματικό «συναγερμό» η Καστοριά για την Αγιά Σοφιά – Ακάθιστος Ύμνος και πένθιμες καμπάνες παντού

Σε πνευματικό «συναγερμό» η Καστοριά για την Αγιά Σοφιά – Ακάθιστος Ύμνος και πένθιμες καμπάνες παντού

Spread the love

Σε πνευματικό «συναγερμό» θέτει την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, ο Ποιμενάρχης της περιοχής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ Σεραφείμ, αναφορικά με τις εξελίξεις με την Αγιά Σοφιά στην Κωσταντινούπολη και την απόφαση του τούρκου Προέδρου Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν να την μετατρέψει σε Τζαμί.

Ο ακριτικός Μητροπολίτης αναφέρει:

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Πόλη των ονείρων μας, τη Βασιλίδα Πόλη, την Κωνσταντινούπολη· ο κάλλιστος Ναός της Ορθοδοξίας, το πανσέβαστο και διεθνώς θαυμαζόμενο κόσμημα της χριστιανικής πολιτείας, έχει πλέον μετατραπεί από μουσειακός και πολιτισμικός χώρος σε ισλαμικό τζαμί, κατόπιν επαχθούς αποφάσεως του τουρκικού κράτους.

Εμείς οι Ορθόδοξοι, επειδή είμαστε άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα συνδεδεμένοι με τη δική μας Αγιά Σοφιά, θα αντιδράσουμε όπως αρμόζει σε Ρωμηούς· με καθημερινή, θερμή και έμπονη προσευχή στον Άγιο Τριαδικό Θεό και την προστάτιδα της Βασιλίδος Πόλεως Υπεραγία Θεοτόκο, ώστε να οικονομήσουν τα συμφέροντα για την κληρονομία Τους, μεταβάλλοντας ταυτόχρονα και τη στάση των ισχυρών της γης απέναντι στον ιερό αυτό χώρο. Παρακαλούμε και δεόμεθα όπως, τόσο το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, όσο και πάνδημος ο λαός του Θεού, να απολαμβάνουν τη σκέπη και μέριμνα και φροντίδα του Αγίου και Τριαδικού μας Θεού.

Όμως και εμείς εδώ στην ακριτική Καστοριά που, από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια, αποτελούμε προέκταση της Κωνσταντινουπόλεως και πιστό τμήμα του σεπτού κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, οφείλουμε να πράξουμε επιπλέον και τα κάτωθι:

  1. Εις το εξής, σε κάθε Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά το Κοντάκιο της εκάστοτε περιόδου, θα ψάλλεται από όλους, κλήρο και λαό, το Κοντάκιο και πνευματικό εμβατήριο της Παναγίας «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», το οποίο πρωτοψάλθηκε πριν από 14 αιώνες στην Κωνσταντινούπολη!
  2. Την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 και ώρα 8 το βράδυ, ημέρα κατά την οποία το τουρκικό κράτος σκοπεύει να λειτουργήσει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, θα τελεσθεί σε κάθε Ναό της επαρχίας μας η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
  3. Την ίδια ημέρα και κατά την έναρξη της Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου, θα ηχήσουν επί δεκαλέπτου πένθιμα οι καμπάνες των Ιερών Ναών, συμμετέχοντας και εμείς στο πανχριστιανικό πένθος της αποφράδος ημέρας.

Σας ασπάζομαι όλους στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ευχομαι σε όλους σας πλούσια την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων. Αμήν.

 


Spread the love