//Άργος Ορεστικό: Πάνδημος και συγκινητικός ο εορτασμός της πολιούχου Αγίας Παρασκευής – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Άργος Ορεστικό: Πάνδημος και συγκινητικός ο εορτασμός της πολιούχου Αγίας Παρασκευής – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Spread the love

Στον απόηχο της βεβήλωσης της Αγιάς Σοφιάς, το Άργος Ορεστικό, σαν ένα ξέσπασα θα έλεγε κανείς, τίμησε πάνδημα την πολιούχο και προστάτη της πόλης Αγία Παρασκευή, καθώς παρά τα κάποια περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ακόμα για τις Εκκλησίες, ο κόσμος θέλησε και έδωσε βροντερό παρών για να τιμήσει, την ημέρα της εορτής της, την μεγαλομάρτυρα προστάτη της πόλης.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ Σεραφείμ, ο οποίος στο κήρυγμα του, με βαθιά συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια, αναφέρθηκε στον πόνο που προκάλεσε στο γένος και σε όλο τον Χριστιανισμό, η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί, από την κυβέρνηση της Τουρκίας. Ενώ δεν έκρυψε την βαθιά του συγκινήση, αφού ουσιαστικά ήταν η πρώτη μεγάλη συνάντηση του τοπικού Ποιμενάρχη με τον λαό του Άργους Ορεστικού, μετά τα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του Covid-19, που κράτησε τον κόσμο μακρυά από τις Εκκλησίες από την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, αυτήν του Πάσχα. Αυτή τη φορά όμως ο κόσμος ήταν ασυγκράτητος! Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με εντύπωση ακόμα μια φορά να προκαλεί η μεγάλη συμμετοχή νέων, ήθελαν να είναι και ήταν στο Ναό της Αγίας Παρασκευής την ημέρα την γιορτή της. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σωστή πληρότητα εντός του Ιερού Ναού, λόγω των εν ισχύει ακόμα περιοριστικών μέτρων, ενώ συνεχής ήταν η απολύμανση των εικόνων και των λειψάνων, σύμφωνα με τις οδηγίας της ΚΥΑ. Για αυτό πολύς ήταν και ο κόσμος που παρακολουθούσε την Θεία Λειτουργία σε ολόκληρο τον εξωτερικό χώρο.

Στις σημερινές πανηγυρικές εκδηλώσεις, παρέστησαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά, Ζήσης Τζηγκαλάγιας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Βακόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές αρχές της πόλης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της Ιεράς εικόνας της Αγίας Παρασκευής, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου, που με μεγάλη ευλάβεια και χαρά, παρακολούθησε την περιφορά. Την περιφορά της εικόνας συνόδευσε η Φιλαρμονική του δήμου Άργους Ορεστικού και χωρός Ιεροψαλτών τόσο από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όσο και από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, συμπολιούχου της πόλης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και φέτος η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, στολίστηκε με μέριμνα του Συλλόγου Μικρασιατών «Η ΚΥΖΙΚΟΑ» ‘Αργους Ορεστικού, καθώς οι μικρασιάτες είναι στενά συνδεδεμένοι με την Αγία, ενώ είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανέγερση του Ιερού Ναού, ενώ κατά την διάρκει την λιτανείας, την εικόνα μετέφραν μέλη της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ της πόλης.

Άξιο αναφοράς είναι και η μεγάλη προσπάθεια την κυρίων του ενοριακού φιλόπτωχου ταμείου, που με μεγάλη αγάπη, φροντίδα και μεράκι προσέφεραν την διακονία τους, για την ενίσχυση του έργου του ταμείου, από το οποίο λαμβάνουν βοήθεια εκατοντάδες οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας.

Διαβάστε ακόμα: Το Άργος Ορεστικό γιορτάζει και πανηγυρίζει: Λαμπρός ο Εσπερινός της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την σημερινή ημέρα

 

 

 


Spread the love